Se alla Rubriker

OM JONES ANTIKVARIAT OCH
SPETEBYHALL

Jones Antikvariat startades 1948 av Ragnar Jones och drivs nu av dottern Belinda Jones Alaton. Antikvariatet var en av de äldsta medlemmarna i Svenska Antikvariatföreningen och har mångårig erfarenhet av handel med begagnade och antikvariska böcker.

Butiken var fram till sommaren 2006 belägen på Norrtullsgatan i centrala Stockholm. Verksamheten har alltid kännetecknats av ett stort och välsorterat lager. På grund av läget, i ”kunskapens kvarter”, mitt emot Stockholms Universitet, låg från början tyngdpunkten på kurslitteratur. Men då universitetet flyttade blev verksamheten bredare och med tiden byggdes en stor kulturell kundkrets upp bestående av författare, journalister, samlare och läsare.

Interiör från Norrtullsgatan 3 Interiör från butiken på Norrtullsgatan 3, Stockholm.

Med teknikens intåg i branschen har mer och mer av försäljningen övergått till internet, vilket möjliggjorde verksamhetens flytt från Stockholm till Spetebyhall, en mindre herrgård belägen i Lerbo, nära Valla mellan Flen och Katrineholm. Antikvariatet är beläget i "Ladan", en nybyggd kontors- och ladugård.

Huvudbyggnaden, ett litet "slott" i fransk renässansstil, byggdes på 1870-talet av arkitekten Emil Viktor Langlet, för eget bruk. Se artikeln här intill om familjen Langlet.

I antikvariatet finns en utställning med ett urval av familjen Langlets produktion.

FAMILJEN LANGLET
på Spetebyhall

Spetebyhall

Emil Viktor Langlet, var arkitekt i slutet av 1800-talet och byggde Spetebyhall för eget bruk. Han har bl.a. ritat Stortings­byggnaden i Oslo och flera svenska kyrkor och herrgårdar. Exempelvis närbelägna Skenäs, och Fogelstad som också är känt för sin tidiga kvinnorörelse.

Hustrun Mathilda Langlet, var en mycket medveten person som hade, för den tiden, revolutionerande feministiska tankar. Förutom sin välkända kokbok skrev hon många barnböcker och böcker om hem, hushåll och barnuppfostran, samt översatte ett stort antal böcker från olika språk. Hon medverkade också i uppbyggnaden av tidskriften Idun, där Selma Lagerlöf, genom att vinna en tävling, debuterade med Gösta Berlings Saga.

De fyra sönerna och flera senare ättlingar var också produktiva och har skrivit, översatt och medverkat i, ett stort antal böcker inom skilda ämnen. Sönerna Alex och Valdemar är kanske mest kända. Alex var konstnär och illustratör, känd för många tavlor med hästmotiv. Valdemar var journalist och har skrivit böcker inom flera områden. Tillsammans med hustrun Nina Langlet genomförde han omfattande räddningsaktioner i Budapest under andra världskriget. I hans bok "Till häst genom Ryssland" skildras också ett intressant möte med författaren Leo Tolstoj, som brevväxlade med familjen.

Hästtavla av Alex Langlet Hästtavla av Alex Langlet.